Bas Dost op weg naar 300 doelpunten

Gepubliceerd op 30 juni 2022 om 17:00

Bas Dost heeft na het seizoen 2021/22 in totaal 263 doelpunten gemaakt in zijn loopbaan. Dat is het hoogste aantal van alle Nederlandse profvoetballers die in de afgelopen jaargang actief waren.

Een goed jaar heeft Bas Dost bij Club Brugge niet gedraaid, maar wellicht dat de 33-jarige aanvaller met een terugkeer naar de Eredivisie zijn totaal in wat hoger tempo kan opschroeven. Het magische aantal van 300 is voor het einde van zijn voetballeven zelfs nog haalbaar. Hij zou de zeventiende speler sinds de invoering van het betaalde voetbal zijn die dat presteert.

Behalve Dost staat ook de teller van Luuk de Jong op 200+. Memphis Depay lijkt zich nog voor de kerst zich bij dat tweetal te kunnen voegen: hij heeft er nog dertien voltreffers voor nodig. Depay zou de vijftigste speler sinds 1954 zijn die de dubbele honderd vol maakt. Klaas Jan Huntelaar is met 429 goals de meest scorende beroepsvoetballer in de Nederlandse historie. Tellen we ook de amateurtijd mee, dan is Abe Lenstra de koning, die met 684 officiële doelpunten tussen 1936  en 1963 een onbereikbare standaard heeft gezet.

Hieronder staan de vijftien meest scorende profs die het afgelopen seizoen speelminuten hebben gemaakt.