Voorspelling: Oranje 7,7% kans op wereldtitel

Gepubliceerd op 28 juni 2022 om 22:16

De kans dat het Nederlands Elftal in Qatar wereldkampioen wordt, is 7,7%. Dat heeft Stats Perform, waartoe ook cijferbureau OPTA behoort, berekend.

In het datamodel is rekening gehouden met recente prestaties en wordt een inschatting gemaakt van de kracht van de groep waarin een land de eerste ronde van het WK speelt. Volgens Perform heeft Oranje geluk gehad bij de loting: samen met Ecuador, Qatar en Senegal vormt de selectie van Louis van Gaal op papier de zwakste poule. Groep E, met Duitsland, Spanje, Japan en Costa Rica geldt al de zwaarste van alle groepen.

Het lijdt weinig twijfel dat Oranje de groepsfase overleeft (86,4) en ook in de tweede ronde zal het wel lukken (55,4%). Perform schat in dat de kans dat Oranje de halve finale haalt 31,0% is, waarna de percentages halveren: 14,9% voor het halen van de finale en, zoals gezegd, 7,7% voor het winnen ervan.

Op onderstaande lijst is te zien welke deelnemers hoger dan het Nederlands Elftal moeten worden ingeschat: België en Engeland maken nauwelijks meer kans dan Oranje. Voor Spanje is een plaats in de halve finale reëel. Maar de favorieten zijn Frankrijk en Brazilië zodat een herhaling van de finale van 1998 de meest waarschijnlijke van alle opties is. Frankrijk won toen met 3-0.

Wie veel geld wil verdienen, zet in op een wereldtitel voor Canada, Marokko of Tunesië, terwijl de kans op de hoofdprijs voor Kameroen, Saudi-Arabië of Costa Rica zelfs niet in een honderdste van een procent is uit te drukken.