Memphis Depay MVP van Oranje

Gepubliceerd op 14 juni 2022 om 22:42

Met zijn winnende doelpunt tegen Wales op 14 juni is Memphis Depay de meest waardevoller speler in de geschiedenis van het Nederlands Elftal. Als we de doelpunten en assist bij elkaar optellen, heeft Depay in zeventig treffers een aandeel. Hij blijft daarmee Robin van Persie en Arjen Robben één goal voor.

42 doelpunten en 28 assists heeft Depay achter zijn naam staan sinds hij op 15 oktober 2013 als invaller debuteerde tegen Turkije. Inmiddels is zijn interlandtotaal opgelopen tot 80, met welgeteld 6.078 speelminuten. Een snelle rekensom leert dat Depay elke 87 minuten speeltijd een doelpunt maakt of een voorzet aflevert waaruit een medespeler scoort. Dat is aanzienlijk beter dan Van Persie (106 minuten) en Robben (107 minuten). Nog beter deed voor de Tweede Wereldoorlog Beb Bakhuys het met eens per 56 minuten een doeltreffende actie, maar in absolute zin is de goalgetter van weleer met 28 treffers en 9 assists in onderstaande lijst van meeste waardevolle spelers een figurant.

Depay ligt op koers om zowel topscorer als beste schaduwschutter van Oranje te worden. Hij dient dan Van Persie (50 goals) en Wesley Sneijder (34 assist) te overtreffen. Met zijn huidige tempo zou dat zelfs dit jaar al kunnen gebeuren.