Grensrechter bezwijkt aan hartaanval

Gepubliceerd op 2 januari 2022 om 21:01

Op 22 augustus 1976 is de tweede helft van Volendam-Wageningen 35 seconden oud als grensrechter Johan Roeders voor de hoofdtribune in elkaar zakt. In de kleedkamer constateren twee toegesnelde doktoren dat een hartaanval hem fataal is geworden. Scheidsrechter Bouke Draaisma staakt de wedstrijd uiteraard meteen.

Het overlijden van een wedstrijdofficial is een unicum in de geschiedenis van het Nederlandse profvoetbal. De 45-jarige Roeders kent al eerder gezondheidsproblemen en is daarom een half jaar eerder grondig onderzocht door bondsarts Frits Kessel. Aanleiding is het feit dat hij bij Feyenoord-Eindhoven, in het najaar van 1975, is weggedragen. Hartproblemen blijken de oorzaak, waarna hij een aantal dagen in een Rotterdams ziekenhuis verblijft en daarna nog een week in het Academisch Ziekenhuis in Groningen ligt. Aansluitend volgen nog acht weken van revalidatie.

Kessel constateert tijdens zijn onderzoek geen onregelmatigheden en keurt de Groninger daarom zonder voorbehoud goed voor het verrichten van zijn arbitrale werk aan de zijlijn. In de laatste weken van het seizoen 1975/76 neemt Roeders bij enkele duels weer de vlag ter hand.

Twee dagen na de fatale middag staat een overlijdensadvertentie in het Nieuwsblad van het Noorden. 'Tijdens de uitoefening van onze hobby als voetbalscheidsrechter en grensrechter moesten wij zondag op wrede wijze afscheid nemen van Johan C.G. Roeders. Met verslagenheid denken wij aan hem terug. Hij was een voortreffelijk collega, een fijn mens. ' Ondertekend door Bouke Draaisma, arbiter van dienst.

De Scheidsrechtersvereniging Groningen en Omstreken heeft de afgelopen jaren de herinnering aan de getroffen grensrechter levend gehouden door het Johan Roeders Spelregelkampioenschap te organiseren.

Bron: Nieuwsblad van het Noorden