Johan Cruijff: 358 assists

Gepubliceerd op 1 januari 2022 om 20:06

Was er nog iets dat we niet wisten over de loopbaan van Johan Cruijff? Ja, de hoeveelheid assists die hij in de loop der jaren heeft gegeven. Op Twitter verscheen in december de onderstaande tabel, waaruit valt af te leiden dat Cruijff in officiële wedstrijden 358 voorzetten heeft gegeven waaruit een teamgenoot scoorde.

Een Argentijnse twitteraar met de naam @trachta10 gooit met enige regelmaat uitgebreide tabellen op het internet. Het is zijn poging om van een select aantal topspelers na te gaan wat hun aandeel is in het succes van de ploegen waarin ze spelen. Dat gebeurt aan de hand van doelpunten en assists en leidt tot kolommen vol data. Kijken we naar het scoresheet van Cruijff dan zien we in de kolommen die zijn aangegeven met de rode pijltjes dat hij 403 doelpunten heeft gemaakt en 358 assists heeft gegeven. Dat laatste is fascinerend. Er zijn mij geen bronnen bekend die in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw succesvolle voorzetten in het Nederlandse betaalde voetbal hebben vastgelegd en gepubliceerd, met uitzondering van John Frederikstadt die in zijn jaarboeken en Voetbal International summiere lijstjes aan het einde seizoen liet opnemen. Tegenwoordig is het heel normaal om assists bij te houden maar ten tijde van Cruijffs loopbaan, was dat zeker niet het geval.

Voor zover is na te gaan, kloppen de assist-cijfers van Cruijff. Dat betekent dat hij in 720 wedstrijden een aandeel had in 761 doelpunten. Dat is geen Nederlands record: Abe Lenstra heeft 970 'goal contributions' achter zijn naam staan, al legt Abe het in aantal assists duidelijk af tegen Cruijff: 286 om 358.

Nog even terug naar de mysterieuze Twitteraar met de naam @trachta10. Hij becijferde op basis van een ingewikkelde formule met gewogen gemiddelden dat Lionel Messi de meest waardevolle voetballer aller tijden is. Voor Johan Cruijff is plaats zeven weggelegd. Van Ferenc Puskas zijn de meeste assists geteld: 434.

Deze website schreef al eerder over de assists van Abe Lenstra. Klik op de headline voor het volledige artikel:

Abe Lenstra betrokken bij 970 doelpunten

Bron: @trachta10