Nieuw: de Piet Schrijvers Index

Gepubliceerd op 7 november 2021 om 21:59

Ajax krijgt dit seizoen in de Eredivisie bijzonder weinig doelpunten tegen. Tot nu toe slechts twee. Wellicht dat het Eredivisierecord van FC Twente gaat wankelen.

In 1971/72 liet de Twentse defensie er slechts dertien door, in 34 wedstrijden. We hebben het verloop in een overzichtelijke tabel gezet, die we de Piet Schrijvers Index noemen, naar de keeper die vrijwel alle duels in dat gedenkwaardige seizoen onder de lat stond.

Drie keer was Schrijvers niet van de partij. Zijn taak werd twee keer over genomen door Dick Smink (één tegengoal) en één keer door de Hongaar Istvan Kenderesi., die tegen FC Groningen twee tegentreffers moest toestaan. Schrijvers kwam tot 31 wedstrijden en hoefde slechts tien maal te capituleren. In 22 partijen hield hij de nul.

In onderstaande tabel is de opbouw van het Twentse seizoen weergegeven met de rode lijn. Ajax zit daar, na twaalf speeldagen in de competitie, vooralsnog ruim onder. De Amsterdammers staan op twee tegendoelpunten, FC Twente vergelijkenderwijs op vijf.

Bij topscorers is het gebruikelijk om bij een uitbundige productie de  oogst te vergelijken met die van Coen Dillen, de record-goalgetter die in het seizoen 1956/57 liefst 43 keer scoorde. De Coen Dillen Index is inmiddels een begrip, waarop generaties van doelpuntenmakers inmiddels hun tanden hebben stuk gebeten. Het verdedigende record van FC Twente noemen we vanaf nu de Piet Schrijvers Index, naar de doelman die van 1968 tot 1974 194 Eredivisie-wedstrijden voor FC Twente keepte en exact vijftig jaar geleden vrijwel onpasseerbaar was.