De meest scorende verdediger aller tijden

Gepubliceerd op 7 november 2021 om 15:19

De loopbaan van de trainer Ronald Koeman heeft na zijn ontslag bij Barcelona opnieuw een knauw gekregen. Als speler is hij nog altijd in het bezit van een wereldrecord dat vrijwel onmogelijk te breken is.

Geen verdediger ter wereld maakte namelijk meer doelpunten dan Ronald Koeman. De Internationale Federatie van Voetbalstatistici (IFFHS) heeft dat becijferd.

Koeman maakte 193 competitietreffers tussen 1980 en 1997 namens achtereenvolgens FC Groningen, Ajax, PSV, Barcelona en Feyenoord. Hij is met dat aantal veruit de meest productieve verdediger die het voetbal ooit heeft gekend. Ook de doelpunten die de onlangs ontslagen van Barcelona in de beginjaren van zijn loopbaan maakte als middenvelder zijn meegeteld. Koeman had voor zijn totaal 533 wedstrijden nodig in de Eredivisie en de Primera División.

De Argentijn Daniel Passarella is nummer twee op de ranglijst, met 134 treffers op ruime afstand van Koeman. De aanvoerder van het team dat in 1978 ten koste van Oranje wereldkampioen werd, had daarvoor 451 duels nodig. Derde is Fernando Hierro, die 110 keer scoorde op het hoogste competitieniveau.

De IFFHS noemt Dick Schneider (80 doelpunten) en Aad Mansveld (77) als nummer twee en drie van de meest scorende verdedigers in de historie van het Nederlandse voetbal.