Zeldzaam: Oranje-keeper zonder ervaring in Eredivisie

Gepubliceerd op 6 oktober 2021 om 13:21

Mark Flekken staat op het punt om toe te treden tot een zeer select gezelschap: spelers die wel in het Nederlands Elftal hebben gespeeld, maar nooit in de Eredivisie. Flekken kan zelfs de eerste keeper worden sinds 1940 die dat presteert.

Die groep bestaat vooralsnog uit acht voetballers, zoals blijkt uit onderstaand overzicht. Voor Nathan Aké, Timothy Fosu-Mensah en Javairo Dilrosun geldt dat zij voorlopige leden van deze club zijn, omdat hun loopbaan nog (lang) niet is afgerond. De kans bestaat dat zij op enig moment nog in de Eredivisie actief zullen zijn.

Jerrel Hasselbaink had ervaring op het hoogste competitieniveau in Nederland niet nodig om toch tot 23 interlands en negen doelpunten te komen.  De eerste was Willi Lippens: de kleurrijke aanvaller van Rot Weiss Essen die in 1970 één keer mocht meedoen tegen Luxemburg maar niet werd gepruimd door het sterke Ajax/Feyenoord-blok dat bij Oranje de dienst uit maakte.

Op onderstaande lijst staat geen keeper. Flekken kan dus de eerste worden. De laatste keer dat bij het Nederlands Elftal een doelman onder de lat stond zonder dat hij in zijn leven ook maar één minuut in de Eredivisie heeft gespeeld, was op 21 april 1940. De 19-jarige Joop Wille van EDO keepte tegen België de laatste acht minuten als invaller voor Feyenoorder Adri van Male. Dat heeft uiteraard te maken met het feit dat de Eredivisie pas in 1956 van start ging.