Oudste spelers in Nederland

Gepubliceerd op 6 oktober 2021 om 12:16

Ronnie Brunswijk baarde op 21 augustus opzien toen hij als 60-jarige zichzelf opstelde bij zijn eigen club Inter Moengotapoe tegen Olimpia uit Honduras. Brunswijk, die ook nog vice-president van Suriname is, stond 54 minuten binnen de lijnen. In Nederland heeft nog nooit een zestiger in het betaalde voetbal zijn opwachting gemaakt, zelfs geen vijftiger. De combinatie van vice-premier en profvoetballer is al evenzeer uniek.

De alleroudste in het Nederlandse betaalde voetbal is Paul van der Meeren, die als keeperstrainer van Telstar zijn club uit de brand hielp toen de eerste tot en met de vierde doelman niet beschikbaar waren. Van der Meeren stond op 7 september 1991 eenmalig onder de lat. Hij deed het niet slecht, maar een week later stroomde de ziekenboeg leeg en waren zijn diensten als speler niet meer nodig.

Jan Jongbloed draagt al ruim 36 jaar de titel 'oudste speler van de Eredivisie'. Zijn laatste partij keepte de tweevoudig WK-finalist in 1985, destijds al 44 jaar oud. Jongbloed is ook de oudste die ooit in het toernooi om de KNVB Beker binnen de lijnen kwam. Dat was bijna een half jaar voor zijn laatste duel in de competitie.

Abe Lenstra komt de eer toe de oudste veldspeler aller tijden te zijn in de Eerste Divisie, de KNVB Beker en het Nederlands Elftal. In de Eredivisie is dat Gijs Nass die tot ver na zijn veertigste verjaardag bij VVV speelde.

Sander Boschker in de oudste Nederlander die internationaal in actie kwam. Zowel in Oranje als in de Europa Cup is de doelman van FC Twente recordhouder.

Hieronder staan de oudste spelers op een rij, gesplitst naar keepers en veldspelers: