Vijf assists van Coen Moulijn

Gepubliceerd op 4 augustus 2021 om 16:09

De Eredivisie begint over anderhalve week aan een nieuw seizoen. Pikant vanwege de transfer van Steven Berghuis is uiteraard de Klassieker Feyenoord-Ajax, die op 19 december op de kalender staat. Hoe het ook afloopt, vermoedelijk zal het minder spectaculair zijn dan de editie op 28 augustus 1960. Toen werd het 9-5, al bijna 61 jaar het meest doelpuntrijke duel in de historie van de Eredivisie.

Henk Schouten scoorde voor Feyenoord (toen nog gespeld als Feijenoord) vier keer, maar de meeste lof ging naar Coen Moulijn. De linksbuiten speelde de hoofdrol met vijf assists, maar meer nog dan waardering voor de aanvallers was er kritiek op het slechte verdedigen van beide elftallen. De defensies kregen er in de kranten flink van langs. Bij Ajax bakten Wim Anderiessen en doelman Bertus Hoogerman er niets van, bij Feijenoord schutterde vooral stopper Jo Walhout er op los. Al in de eerste minuut moest Eddy PG drie reddingen verrichten. Het was de voorbode van een doelpuntenfestijn dat de Eredivisie nog nooit had beleefd en ook nooit meer zou meemaken. Dagblad Het Vrije Volk verwoordde het aldus: 'Er waren defensies aan het werk die de voorhoede van een Eerste Divisie-club menig doelpunt zou moeten toestaan.'

Na twintig minuten leidt Feyenoord met 4-1. Ajax legt Henk Schouten en Coen Moulijn geen strobreed in de weg. Laatstgenoemde heeft binnen een kwartier al drie assists achter zijn naam. Coentje is ongrijpbaar en zorgt voor nog twee succesvolle voorzetten. Vijf assists in een Eredivisie-duel! Dat is uiterst zeldzaam. Elf maanden eerder, op 27 september 1959, was hem dat ook al eens gelukt. Ook toen was een Amsterdamse club het slachtoffer. In het Olympisch Stadion, tegen Blauw-Wit won Feyenoord met 7-2, waarbij Moulijn vier keer Henk Schouten en één keer Mosje Temming in staat stelde om te scoren.

Tegen Ajax is de ruststand 5-2 en geeft Feyenoord na de pauze opnieuw flink gas. Het hoogtepunt komt als Moulijn een hoekschop in één keer in het doel schiet, langs de verbouwereerde Hoogerman die mis tast. De Rotterdammers freewheelen door naar 9-3, waarna Schouten de vernedering compleet kan maken door de tiende goal te maken. Voor open doel vliegt zijn boogballetje echter over. Omdat ook Feyenoord deze zondagmiddag in De Kuip hopeloos verdedigt, kan Ajax in het laatste kwartier nog twee keer scoren. De laatste treffer komt op naam van Sjaak Swart, die dan nog in de kranten de wat chiquere voornaam Jacques meekrijgt.

Hieronder staat het scoreverloop van de meeste doelpuntrijke wedstrijd uit de historie van de Eredivisie.