De eindcijfers van Dick Advocaat

Gepubliceerd op 1 juni 2021 om 10:31

Met zijn kenmerkende driftige passen stak Dick Advocaat het veld over, de tranen in de ogen. Nog één keer zwaaien naar het publiek en daar dook de coach voor de laatste keer de tunnel van de Kuip in. De loopbaan als profcoach die was begonnen op 16 augustus 1987 kwam op 23 mei 2021 ten einde.

Of het loodsen van Feyenoord naar de tweede voorronde van de Conference League zijn allerlaatste klus is geweest, valt nog te bezien, maar naar eigen zeggen zit zijn leven als clubtrainer er op. Die heeft welgeteld 958 wedstrijden geduurd. De eerste was Haarlem-Fortuna Sittard in 1987 en de laatste Feyenoord-FC Utrecht, als slotstuk van het seizoen 2020/21. 958 duels leverden 522 overwinningen, 223 nederlagen en 213 keer een gelijkspel op. Zijn club scoorde  1.860 keer en incasseerde 1.043 doelpunten.

Als bondscoach diende Advocaat zes landen: Zuid-Korea, Rusland, Verenigde Arabische Emiraten, België, Servië en uiteraard Nederland. Hij kwam tot 115 interlands en kon twee WK's en twee EK's op zijn erelijst bijschrijven.

Het meest succesvol is Dick Advocaat geweest bij PSV, Rangers en Zenith St. Petersburg. Zowel in Eindhoven als Glasgow pakte hij vijf hoofdprijzen, samen goed voor twee derde van zijn totaal. Bij PSV en Rangers behaalde hij ook zijn hoogste winstpercentages. Bij PSV won hij 65,7 % van zijn wedstrijden, in Schotland lag dat nog een fractie hoger. Maar de allergrootste triomf vierde de Kleine Generaal in Rusland, toen hij in 2008 bij Zenith de UEFA Cup veroverde, een paar maanden later gevolgd door de Europese Super Cup. 

En Feyenoord? Nadat hij in oktober 2019 Jaap Stam had vervangen, liet de eerste nederlaag een jaar op zich wachten, maar daarna zakte Feyenoord terug en kon de club onlangs via de nacompetitie op de valreep Europees voetbal veilig stellen. In Rotterdam won Advocaat 53,8% van de 65 duels die hij aan het roer stond. Dat is net onder het gemiddelde over zijn gehele carrière gemeten (54,8%).