Mühren in exclusief gezelschap

Gepubliceerd op 4 mei 2021 om 11:12

Sinds de invoering van het betaalde voetbal in 1954 zijn twaalf spelers erin geslaagd om ten minste 35 doelpunten in één seizoen te maken. Robert Mühren behoort tot dat exclusieve gezelschap. Met twee speelronden voor de boeg kan op de ranglijst nog stijgen.

Dat de spits van SC Cambuur een uitmuntend jaar heeft gedraaid, kan geen enkele voetballiefhebber zijn ontgaan. Dat er in de historie van het betaalde voetbal nauwelijks aanvallers zijn te vinden die in één seizoen productiever waren dan hij, blijkt uit de onderstaande lijst. Mühren is de twaalfde speler die de 35 heeft aangetikt. Twee van hen lukte dat twee keer: Joop Schuman  en Henk Groot. Die laatste presteerde het zelfs om in twee jaren achtereen vol uit te halen, 79 keer in totaal.

Deze eeuw is Mühren na Mateja Kezman en Luis Suarez pas de derde die de grens van 35 heeft bereikt. Nog één treffer en we moeten teruggaan naar 1986 om een aanvaller met een grotere productie tegen te komen: niemand minder dan Marco van Basten, die slechts 26 duels nodig had om 37 keer te scoren.

Nederlanders in het buitenland hebben nooit kunnen tippen aan 35 goals in één jaargang. Piet van Rhijn met 40 voor Valenciennes in 1954/55 is op die regel een uitzondering, maar zijn club kwam destijds in Frankrijk uit in Ligue 2. Op het hoogste niveau kwam Bas Dost het dichtst bij, toen hij in 2016/17 met 34 doelpunten voor Sporting Lissabon uitzonderlijk goed op schot was.