Onana leidt strijd om Tonny van Leeuwen Trofee

Gepubliceerd op 5 januari 2021 om 09:58

André Onana is dit seizoen tot nu toe de minst gepasseerde doelman in het betaalde voetbal, op de voet gevolgd door Jay Gorter van Go Ahead Eagles en PSV'er Yvon Mvogo. Bij de Ajax-keeper liggen er 126 minuten tussen twee tegentreffers. Hij gaat aan kop in de strijd om de Tonny van Leeuwen Trofee.

Die prijs werd in 1972 voor het eerst uitgereikt, als eerbetoon aan de legendarische keeper van GVAV. Van Leeuwen verongelukte in de vroege ochtend van 15 juni 1971 in de buurt van Meppel toen hij naar huis reed na een bijeenkomst waar de KNVB hem eerde als minst gepasseerde doelman van het seizoen 1970/71. Hij stond in 30 wedstrijden slechts zeven doelpunten toe, nog altijd een record.

De Trofee was van 1972 tot en met 1987 een jaarlijkse traditie, met Piet Schrijvers (FC Twente) als eerste winnaar. Op initiatief van de supportersvereniging van FC Groningen is het eerbetoon in 2016 nieuw leven ingeblazen. André Onana (twee keer), Jeroen Zoet en vorig jaar Marco Bizot waren de meest recente winnaars.

Dit seizoen kwamen in de Eredivisie en Eerste Divisie inmiddels zeventig doelverdedigers in actie, veertien van hen misten nog geen minuut. Bij Jong FC Utrecht kregen al zes keepers speeltijd, de meeste van alle clubs. Jay Gorter hield het vaakst zijn doel schoon, hij heeft al 11 clean sheets achter zijn naam staan.

De onderstaande ranglijst wordt bepaald door het gemiddeld aantal minuten tussen twee tegendoelpunten. Om in aanmerking te komen voor het klassement moet een doelman ten minste twee derde van de competitiewedstrijden hebben meegespeeld. De stand is bijgewerkt tot en met 31 december 2020.