Huntelaar bijna de produktiefste prof

Gepubliceerd op 5 januari 2021 om 10:03

In 750 wedstrijden als prof scoorde Klaas Jan Huntelaar 423 keer. Dat is precies evenveel als Willy van der Kuijlen. De PSV'er had negentien duels minder om tot zijn enorme productie te komen en heeft derhalve een iets beter gemiddelde dan de Ajax-spits, maar veel scheelt het niet.

Van der Kuijlen en Huntelaar zijn de profs met de meeste doelpunten achter hun naam. Ook Pierre van Hooijdonk (404), Ruud Geels (403) en Johan Cruijff (ook 403) passeerden in hun loopbaan de magische grens van 400 treffers. Abe Lenstra blijft de onaantastbare nummer één  met 683 doelpunten tussen 1936 en 1963, maar hij was tot 1954 amateur. Als prof scoorde Lenstra 'slechts' 167 keer.

Het verschil tussen Huntelaar en Van der Kuijlen zit vooral in internationale doelpunten. Terwijl de Brabander het in de jaren zestig en zeventig vooral moesten hebben van de nationale competitie en de KNVB Beker, scoorde Huntelaar er vooral op los in Europa Cup-wedstrijden en interlands. Hij is de Nederlander met de meeste internationale doelpunten: 105, inclusief Jong Oranje.

In de onderstaande tabel zijn alleen officiële doelpunten meegeteld die de spelers als prof hebben gemaakt. Van de vertegenwoordigende elftallen zijn alleen Jong Oranje, Nederland B en het 'grote' Oranje meegeteld.