Dick Advocaat: is nummer 1103 de laatste?

Gepubliceerd op 19 mei 2023 om 21:27

Jong AZ uit. Dat is de (voorlopig?) laatste wedstrijd van Dick Advocaat als coach in het betaalde voetbal. De loopbaan die  begon op 16 augustus 1987 komt op 19 mei 2023 ten einde.

Of zijn trainerschap bij ADO Den Haag zijn laatste trainersklus is geweest, valt nog te bezien. Zijn loopbaan heeft welgeteld 982 clubwedstrijden geduurd. De eerste was Haarlem-Fortuna Sittard in 1987. Die 982 duels leverden 532 overwinningen, 229 nederlagen en 221 keer een gelijkspel op. Zijn club scoorde  1.894 keer en incasseerde 1.078 doelpunten.

Als bondscoach diende Advocaat zes landen: Zuid-Korea, Rusland, Verenigde Arabische Emiraten, België, Servië en uiteraard Nederland. Hij kwam tot 115 interlands en kon twee WK's en twee EK's op zijn erelijst bijschrijven.

Het meest succesvol is Dick Advocaat geweest bij PSV, Rangers en Zenith St. Petersburg. Zowel in Eindhoven als Glasgow pakte hij vijf hoofdprijzen, samen goed voor twee derde van zijn totaal. Bij PSV en Rangers behaalde hij ook zijn hoogste winstpercentages. Bij PSV won hij 65,7 % van zijn wedstrijden, in Schotland lag dat nog een fractie hoger. Maar de allergrootste triomf vierde de Kleine Generaal in Rusland, toen hij in 2008 bij Zenith de UEFA Cup veroverde, een paar maanden later gevolgd door de Europese Super Cup. 

Nadat hij in oktober 2019 bij Feyenoord Jaap Stam had vervangen, liet de eerste nederlaag een jaar op zich wachten, maar daarna zakte de club terug en kon via de nacompetitie op de valreep Europees voetbal veilig worden gesteld. Bij Feyenoord won Advocaat 53,8% van de 65 duels die hij aan het roer stond. Dat is vrijwel gelijk aan het gemiddelde over zijn gehele carrière gemeten (53,7%).

ADO Den Haag bracht niet wat hij zich ervan had voorgesteld. Iets meer dan veertig procent van de wedstrijden kon in een overwinning worden omgezet, met als gevolg dat de begeerde playoffs om een plaats in de Eredivisie buiten bereik bleven.