Twee clubs uit Tweede Divisie in halve finale

Gepubliceerd op 11 maart 2023 om 21:20

Spakenburg levert dit seizoen een geweldige prestatie in het toernooi om de KNVB Beker. Een club buiten de Ere en Eerste Divisie in de halve finale: dat is niet meer gebeurd sinds de amateurs van VVSB in 2015/16 zich bij de laatste  vier van de bekercompetitie schaarden. In de editie van 1962/63 drongen zelfs twee teams uit de Tweede Divisie door tot de halve finale: NEC en Alkmaar '54.

Beide clubs rekenen in de kwartfinale af met een opponent uit de Eredivisie. NEC is te sterk voor SC Enschede (2-1) en Alkmaar '54 elimineert GVAV (2-0). De Alkmaarders zijn de stuntploeg van het seizoen . Eerder in het toernooi wippen ze Feyenoord uit de beker. Nog maar acht dagen eerder heeft de topclub gestreden op het hoogste niveau, in Lissabon op bezoek bij Benfica in de halve finale van de Europa Cup voor Landskampioenen. Op 4 mei is  heel Rotterdam uitgelopen om de passagiersschepen Groote Beer en Waterman uit te zwaaien, met aan boord 1.500 supporters, afkomstig uit het hele land. Iedereen houdt van Feyenoord, zo lijkt het wel. Nooit eerder kwam een Nederlandse club zo ver in de belangrijkste Europese beker. Benfica, met superster Eusébio in de gelederen, blijkt te sterk, maar het Legioen is trots op de ploeg. Wie doet Feyenoord wat in Nederland, als de club zich kan meten met de besten van het continent?

Dat pakt toch iets anders uit dan verwacht. Van de internationale top in Lissabon naar de Alkmaarse tweededivisionist in ruim een week. Het contrast kan niet groter zijn. Eerlijk is eerlijk: Feyenoord bakt er niets van, hoewel het nota bene in de Benfica-opstelling is aangetreden. Wederom verliest de club met twee doelpunten verschil: 3-1 in Portugal, 2-0 in de stad van de kaas. ‘Geen woorden maar daden, leve Alkmaar 1’, jent het publiek. De kranten zijn de volgende dag vernietigend. Ze noemen de nederlaag volkomen verdiend. Arrogant, traag, lusteloos, dat zijn nog de vriendelijkste kwalificaties voor het spel van Feyenoord. Het felst trekt Het Vrije Volk van leer. De (anonieme) verslaggever is woest, hij lijkt het zich bijna persoonlijk aan te trekken en noteert: ‘Wat een trieste vertoning, wat een aanfluiting voor een club die wist door te dringen tot de halve finale van het toernooi om de Europese beker!’ En om het nog erger te maken serveert hij deze uitsmijter: ‘Alkmaar speelde eigenlijk helemaal niet zo heel goed.’

NEC en Alkmaar '54 sneuvelen in de halve finale. NEC legt het af tegen ADO (1-3) en Alkmaar '54 moet in de verlenging buigen tegen de latere winnaar Willem II (1-2).

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.