Beste partnership in Eredivisie: Narsingh-Dost

Gepubliceerd op 5 januari 2023 om 15:49

Met de transfer van Cody Gakpo naar Liverpool komt een einde aan zijn poging om het assistrecord van Jörgen Kristensen te breken. Gakpo strandt op twaalf, in veertien wedstrijden. Ook het beste partnership in de historie van de Eredivisie - van Luciano Narsingh en Bas Dost - blijft recht overeind staan.

Om de recordpoging van Gakpo wekelijks in de gaten te houden introduceerden we in november de Kristensen Index (zie afbeelding) waarin de succesvolle voorzetten van de PSV'er worden gelegd langs de meetlat van de Deense vleugelspits die in het seizoen 1973/74 tot 21 assists kwam. Kristensen houdt dus voorlopig stand mag volgend jaar het vijftigjarig jubileum van zijn bijzondere prestatie vieren.

Luciano Narsingh kwam in 2011/12 dicht bij: namens SC Heerenveen leverde hij twintig voorzetten af die door een medespeler tot een doelpunten werden gepromoveerd. Liefst dertien keer stond Bas Dost aan het einde van een geslaagde Narsingh-actie. Het is verreweg het beste partnership dat de Eredivisie ooit heeft gekend. Het hoogtepunt van de samenwerking tussen beiden viel op 10 december 2011, toen de blauw-witte combi tegen Excelsior vier keer toesloeg.

In 1973/74 profiteerde Theo de Jong het meest van Kristensens voorbereidende werk: zeven keer. Ook het fameuze koppel Coen Moulijn-Cor van der Gijp kwam in zijn beste seizoen net verder dan tien gezamenlijke doelpunten. Als Gakpo bij PSV het seizoen zou hebben afgemaakt, dan zou hij nog een lange weg te gaan hebben om met een van zijn teamgenoten de dertien assists van Narsingh en Dost te halen. Gakpo's passes kwam het meest aan bij Ibrahim Sangaré en Guus Til, elk drie keer.