De eindcijfers van Bert van Marwijk

Gepubliceerd op 13 april 2022 om 14:12

Bert van Marwijk heeft aangekondigd dat zijn loopbaan als trainer/coach ten einde is. Die duurde 564 wedstrijden, waarvan 109 interlands voor vier verschillende landen.

Van Marwijk debuteert als coach in het profvoetbal op 19 augustus 1997. Die dag speelt zijn club Fortuna Sittard een uitwedstrijd bij FC Twente. In Enschede wordt het een harde kennismaking met de Eredivisie want de Limburgers verliezen met 4-1. Ook Ajax (5-0) en RKC Waalwijk (3-0) zijn vervolgens te sterk en pas op de zesde speeldag boekt Van Marwijk zijn eerste overwinning: 1-0 tegen De Graafschap.

In drie seizoenen bij Fortuna Sittard maakt hij zo veel indruk dat hij een transfer naar Feyenoord verdient.  In zijn Rotterdamse periode pakt hij twee prijzen: de UEFA Cup in 2002 en de KNVB Beker, in zijn tweede periode in De Kuip, in 2008. Verder is de prijzenkast van de geboren Deventenaar leeg gebleven, al is hij met Oranje in 2010 dicht bij de wereldtitel en valt ook zijn deelname aan het WK in 2018 met Australië tot de hoogtepunten te rekenen.

Zijn clubcarrière eindigt in mineur. Na een mislukt EK met Oranje in 2012 is hij een jaar niet actief, maar als in het najaar van 2013 Hamburger SV dringend een coach nodig heeft omdat Thorsten Fink is ontslagen, springt Van Marwijk bij. Een succes wordt het niet. Binnen een half jaar is de conclusie dat ook hij de gevallen grootmacht niet overeind krijgt: slechts vier zeges in zeventien wedstrijden.

Als bondscoach zat Van Marwijk behalve bij Oranje ook op de bank bij Saudi-Arabië, Australië en de Verenigde Arabische Emiraten. Met dat laatste land verliest hij op 1 februari 2022 in Teheran met 1-0 van Iran. Met de rechtstreekse plaatsing voor het WK in Qatar uit zicht, zijn de diensten van de Nederlandse coach niet langer nodig. Niet veel later maakt Van Marwijk, die op 19mei zeventig jaar wordt, bekend dat het genoeg is geweest.