Louis van Gaal in cijfers

Gepubliceerd op 4 augustus 2021 om 15:24

Louis van Gaal wordt op zondag 8 augustus zeventig jaar. Hij was trainer in ruste, maar maakt op 1 september zijn rentree als bondscoach. Tegen Noorwegen zit hij voor de 905e keer als hoofdverantwoordelijke in de dugout.

Zijn laatste officiële wedstrijd als hoofdtrainer was de Cup Final, op 21 mei 2016. Van Gaal won die dag tegen Crystal Palace zijn enige trofee in dienst van Manchester United. Het was hoofdprijs nummer twintig in zijn lange loopbaan, die op 2 oktober 1991 begon met een Europa Cup-wedstrijd tegen het Zweedse Örebro. Vier dagen eerder had Ajax hem gepresenteerd als hoofdcoach, toen Leo Beenhakker koos voor een dienstverband bij Real Madrid. De Amsterdamse club voelde zich verraden door Don Leo, maar schakelde over op Louis van Gaal, die daarna 280 duels op rij hoofdcoach was.

Van Gaal slaagde er in om meer dan twee derde van zijn wedstrijden bij Ajax te winnen. Daarna was hij nergens meer zo succesvol, zoals uit onderstaande tabel blijkt. In Manchester was zijn winstpercentage het laagst, maar lag het nog wel boven de 50%. Over zijn gehele carrière genomen won Van Gaal met zijn team zes van elke tien wedstrijden.

Het goede nieuws voor het Nederlands Elftal is dat de nieuwe bondscoach zelden verliest: slechts vier keer in 43 interlands. Aan internationale ervaring ontbreekt het hem evenmin: hij heeft inmiddels 204 duels op zijn conto staan. Behalve 43 voor Oranje zijn dat op clubniveau 156 in de diverse Europa Cups, vier om de Europese Super Cup en één in de Wereldbeker voor Clubteams.