Jan Jongbloed meeste minuten zonder tegendoelpunt

Gepubliceerd op 8 juli 2021 om 15:08

Gianluigi Donnarumma kreeg op 26 juni voor het eerste na 1.168 minuten in de nationale ploeg van Italië weer eens een doelpunt tegen. Hij brak het stokoude record van Dino Zoff, wiens ongeslagen serie in 1974 eindigde na 1.148 minuten. In Nederland is Jan Jongbloed de keeper die het langs ongepasseerd bleef.

Het Nederlands Elftal speelde zijn eerste interland in 1905, maar het zou tot 1968 duren voordat Oranje drie wedstrijd op rij zonder tegendoelpunten bleef. Jan van Beveren zette een serie neer van 435 minuten op rij zonder tegendoelpunt, nog altijd de achtste prestatie aller tijden, zoals blijkt uit de onderstaande tabel. Het lukte Nederland om vijf keer meer dan 500 minuten zonder tegentreffer te blijven. Het duo Hans van Breukelen/Joop Hiele lukte dat in de jaren tachtig voor het eerst. Zij werden daarna alleen overtroffen door Edwin van der Sar die tussen 13 april 2004 en 17 augustus 2005 maar liefst 665 minuten niet te passeren was.

Van der Sar slaagde er in zijn 130 interlands zes keer in om  een reeks van meer dan 400 minuten zonder tegengoal neer te zetten. Maar de beste individuele prestatie staat op naam van Jan Jongbloed, die ruim drie jaar (!) onder de Oranje-lat geen doelpunt tegen kreeg. Op 31 mei 1975 scoorde de Joegoslaaf Zvonko Izevic tegen Jongbloed, die vervolgens tegen de Sovjet-Unie, Noord-Ierland, België, Tunesië, Oostenrijk, Iran en Peru de nul hield voordat Kenny Dalglish van Schotland tijdens het WK '78 hem weer eens liet vissen: al 43 jaar een onovertroffen serie van 684 maagdelijke minuten in het doel van het Nederlands Elftal. 

 

Wil je meer lezen over voetbalhistorie en -statistiek? Meld je hier aan voor mijn gratis maandelijkse Nieuwsbrief!